zaterdag 10 juli 2010

Uxmal, Kabah en Lol´tun

Gisteren heb ik de drank in de verschrikkelijk gezellige stad Merida laten staan zodat we vanmorgen lekker op tijd konden vertrekken richting Uxmal. Net als bij Chitzen Itza gold hier hoe vroeger je er bent hoe rustiger het is en des te mystieker het aanvoelt. Daarbij komt ook nog eens dat het hier door de hoge luchtvochtigheid en warmte mijn lichaam het smeltpunt bereikt rond de middag uren.

Rond half 10 kwamen we aan bij Uxmal. Dit is een beetje vergelijkbaar met Chitzen Itza qua grootte ook al is de bouwstijl wat anders. Ook dit erfgoed staat op de lijst van Unesco. Bij binnenkomst van het complex waren er meer leguanen dan mensen te zien. Interessanter dan dat kon je de indrukwekkende Maya bouwwerken zeker noemen. Nog onder de indruk van El Castello in Chitzen Itza liepen we bij binnenkomst (zie foto rechts) meteen tegen een nóg groter (en completere) tempel aan. Na nog zo'n 80 foto's en filmpjes en 2,5 uur later besloten we om niet naar ons hotel te gaan dat op nog geen 500 meter lopen van de locatie van deze foto af lag te gaan, maar op mijn verzoek de planning van zondag ook alvast deels af te ronden opdat de WK-finale tegen Spanje niet gemist zou worden. Onze volgende halte zou dan ook Kabah worden. Wederom een plek waar de Maya's zich gevestigd hadden op ong 30 km van Uxmal vandaan.

Toen we eenmaal om half 1 hier aankwamen stond er geen enkele auto op de parkeerplaats en liepen we na betaling van de entree op een verlaten Maya terrein. Deze Maya-site is vele malen kleiner en bevat (ipv 8-10) slechts 4 ruines (links een foto ). Ook hingen hier twee hele mooie beelden (rechts)

Één van de dingen die me erg opvalt is de enorme hoeveelheid vogels die hier in Yucatan rondvliegen. Een hoop heb ik er al in beeld gehad op de mooiste (tot nu toe gezien) vogel na. Je ziet ze het minst van allemaal en ze zitten niet vaak en niet lang stil. In Kabah lukte het me gelukkig (en eindelijk) om er eentje te filmen waarbij er zelfs een tweede maatje naast kwam zitten. De Mayaanse naam voor dit gevleugelte zal ik nooit kunnen onthouden en verder weet ik niet hoe ze zouden moeten heten, maar de foto hiernaast spreekt voor zich.


Daarna zijn we lekker gaan eten bij een klein hotelletje met restaurant en daarna op weg gegaan naar de grotten van Lol'tun. Hier zijn onder andere zeer veel tekeningen, schalen, muuretsen van Maya's en 5 miljoen jaar oude Mastadon botten aangetroffen. 

Deze grotten hebben een zeer mooi verhaal en een grote rol gespeeld voor de Maya's om de goden van de onderwereld te eren. In totaal is er 8 km ondergrondse tunnel, waarvan 2 km verlicht en begaanbaar voor toeristen en nog eens 3 km dat nu daarvoor geprepareerd wordt. Archeologen denken dat de grotten ontstaan zijn 65 miljoen jaar geleden toen DE meteoriet de golf van Mexico deed ontstaan en de dinosauriers uit deed sterven. Er zijn ontzettend veel stalagmieten, maar nauwelijks stalagtieten omdat het water van het plafond drupte in de ondergrondse rivier waardoor ze in het begin alleen aan de bovenkant ontstonden (Zie links)

Daarna heeft onze gids toen we bijna bij de uitgang waren nog een hele vette foto gemaakt, waar ook  mijn nieuwe Panama hat goed op te zien is (zie hieronder). Na ons bezoek aan de grotten dachten we met een klein ritje weer bij het hotel te zijn, echter bleken we een paar keer off the road te moeten en het heeft de afgelopen tijd veel geregend waardoor er veel plassen lagen. Er diende met veel voorzichtigheid gereden te worden omdat aan de plas niet te zien was of die nu 5 cm diep of 25 cm diep was en het ging een paar km stapvoets. In Mexico zijn er ook nauwelijks borden langs de weg wat ook nog eens voor 25 min. vertraging zorgde in een vrij pover maar uitgestrekt stadje. Al met al zijn we weer veilig aangekomen bij het hotel en konden we nog even genieten van een lekkere duik in het zembad, wat eten én niet te vergeten de lichtshow bij de ruines van Uxmal. Morgenochtend vroeg is het eerste het beste wat ik doe de deur van de kamer open doen, 20 passen zetten en zo wéér het la piscine induiken.

Gegroet Kevin


Geen opmerkingen: