vrijdag 9 juli 2010

Chitzen Itza

Vanmorgen zijn we om half 6 opgestaan en om half 7 na wat bij de pomp te hebben gegeten vertrokken. Ik heb er erg op gehamerd dat we vroeg zouden vertrekken zodat zowel de weg als het complex bij chitzen itza nog lekker rustig zou zijn. Mede ook door de tolwegen die we namen zagen we de eerste 200 km hoogstens 6-7 auto's. We reden langs uitgestrekte bossen waar zeer veel roofvogels boven de weg circuleerden. Ook zagen we een hoop gieren, die naar alle waarschijnlijkheid aan het wachten waren tot een van de fietsers langs de snelweg op het verkeerde moment zijn evenwicht verloor en als feestmaal op de weg achterbleef.

Iets voor 10en kwamen we aan bij Chitzen Itza. Bij de parkeerplaats werden we al opgewacht door een kleine man van Maya afkomst. Wij waren er nog niet helemaal uit of we een gids wilden omdat we dachten er al veel over te weten, maar uiteindelijk gingen we (gelukkig!) toch overstag. De lange weg na de ingang van het complex leidt ons meteen naar 'El Castello'. Dit is misschien wel het meest indrukwekkende bouwwerk in het gebied. Vanwege ons vroege vertrek waren alleen wij er en op zijn hoogst nog 10 andere toeristen. Je kon ze amper vinden aangezien het complex net zo groot is als de bebouwde kom van Haastrecht (paar km²). Hiernaaast een foto van El Castello toen we net aankwamen en hieronder van 2 uur later aan het einde van de tour van de gids.



Ongeveer om half 1 begon het te onweren en besloten we nog een hapje te doen en dan verder te rijden omdat de magie er behoorlijk af begon te zijn met een constante toestroom van toeristen. 5 voor 1 zaten we in de auto en na nog geen 500 meter afgelegd te hebben gooide de regengod een emmer water naar beneden waar je u tegen zegt. Gelukkig kon ik een beetje doorrijden en waren we binnen 15 min. van de regenbui af omdat we er voor waren gekomen. Daarna vervolgenden we onze reis naar Meridad. De hoofstad van de provincie Yucatan. Het inwonersaantal is 650.000, maar voor we in deze chaotische stad aankwamen werden we eerst nog twee keer van de weggeplukt door de policia. De huurauto heeft geen kentekenplaten en alleen papieren. Volgens het verhuurbedrijf moet dat geen probleem zijn en ook de agenten kwamen tot die conclusie na een gesprekje van 2 minuten waarbij vrij duidelijk werd dat deze met machinegeweren gewapende mannen écht enkel spaans (let op de kleine letter s) spreken. Gelukkig konden we even afkoelen in het zwembad van het hotel. Morgen (lees vrijdag de 9e) gaan we waarschijnlijk naar de golf van Mexico om daar het een en ander te bezichten, maar daarover later meer.

Geen opmerkingen: