maandag 19 juli 2010

Palenque

Vandaag zijn we weer extra vroeg opgestaan om voor de drukte en de drukkende warmte de oude Maya ruines van Palenque te bezichtigen. Om 8:15 leidde onze guide de tour in en betraden we het complex waar we eerst het monument met de graftombe van Pakal tot ons mochten nemen. Dit is wat je met recht kunt noemen een indrukwekkend grafmonument dat waarschijnlijk bij de bouw ook nog wel een mensenleven hier en daar gekost heeft (zie rechts). De in totaal 30 ton wegende sarcofaag ligt opgesteld in het Museum 2 km verderop en was als eerste geplaatst waarna de tombe eromheen gebouwd is. Het gehele complex is immens groot en beslaat een stad waar 20.000 Maya's leefden. Slechts 5% hiervan is weer in ere hersteld. De rest ligt nog steeds verscholen onder een dikke, sterk oprukkende laag jungle en er is niet genoeg geld om dit ook allemaal los te kappen en te onderzoeken.

Na wat souveniers gekocht te hebben zijn we nog door de jungle gelopen en hebben we nog wat foto's van hoger kunnen maken (zie hieronder). In totaal hebben we er 4 uur lang rond gelopen waarna we nog een uurtje in het Museum, waar de sarcofaag van Pakal opgeslagen ligt, rondgeneusd. Het is echt een fantastische stad!!!

Verder hou ik het kort en ga ik lekker slapen, vanmiddag de nodige Mojito's genuttigd in het zwembad en morgen staat er een rit van 480 km op het menu. Gelukkig zijn we nog maar op 200 meter hoogte ipv 3500 meter dus de rit zal waarschijnlijk vlotjes verlopen op een vlakke weg.



Geen opmerkingen: