donderdag 22 juli 2010

Laatste dag rondreis

Helaas is het dan zover de 14e dag van de rondreis is aangebroken, maar niet voordat we het Spaanse fort in Balacar hebben bezocht en de Maya ruines in Palenque. Ook staat een bezoekje aan de cenote (ondergrondse bron/rivier) Xel-ha op het programma.
Dit was althans onze overtuiging en dus stonden we om 6:00 op en vertrokken we iets voor 7en.

In Balacar wisten we al dat het fort pas om 9 uur op ging en dit lag op de route na 40 km. We wilden het toch graag even bezichtigen, maar het was daar voornamelijk mooi vanwege de zonsopgang (zie de foto rechts). We wilden weer snel verder zodat het nog een beetje rustig en niet te warm was in Tulum. Tulum lag alleen nog 200 km verder dus met een klein beetje extra gas duurde het ong 1,5 uur. We hadden nog niet gegeten en kwamen in het meer touristische oost kust deel van Yucatan al gau ween Subway tegen die we niet links konden laten liggen.



Na dit lekkere hapje was het nog een kleine 10 minuutjes voordat we de auto parkeerden bij Tulum en ook dit Maya erfgoed eens fijn af konden struinen. Gelijk bij binnenkomst bleek het al zéér toeristisch. Waar alle andere Maya steden alleen verkopers op kleedjes hadden en niet veel meer dan dat begon het hier meteen met een ware winkelstraat met exorbitante (lees: Europese) prijzen. 4  AA batterijtjes kostten hier gelukkig maar 11 euro.
Eenmaal écht binnen bij Tulum stelde het om eerlijk te zijn niet erg veel voor. Het waren voornmalijk oude funderingen waarvan de echtheid zeer twijfelachtig was en wát er stond kan alleen beschreven worden als Maya láágbouw. Daarnaast ligt het ook op een klein uurtje rijden van Cancun, hét Gringo oord van Mexico. Veel Amerikanen die wat cultuur willen snuiven komen dus hierheen en dat was ernstig te merken. In principe liepen er alleen maar schlemielen rond en waren de bouwwerken een beetje triest. Wat wel uniek is is dat het op een klif is gebouwd en je dus ook in de Caribische Zee kon zwemmen. Na hooguit ene kwartier rond gelopen te hebben hebben we nog even een beetje gezwommen en toen verder gegaan omdat er nog genoeg in de buurt te doen was.

Op naar Xel-ha, dit was maar 20 kilometertjes verder en het leek me reuze interessant om in een Cenote te snorkelen en/of te zwemmen. Helaas kwam het niet zo ver want de entree was enkel all-inclusive en bedroeg 80 USD per persoon. We waren er rond 1 uur en moesten voor half 5 de auto weer inleveren. Ook wilden we daarvoor graag onze koffers bij het hotel afleveren. Ten eerste was de prijs een beetje absurd als je net gewend bent om voor nog geen 5 euro overal toegang tot te krijgen, daarnaast was het helemaal prijzig voor dat ene, hooguit 2 uurtjes die we zouden blijven. Dus reden we door naar ons all inclusive hotel om lekker te zuipen en te eten ;)

later meer, Kevin

3 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi vakantiegangers,
eindelijk eens jullie reisverhaal gelezen. Superleuk, je hebt schrijverstalent Kevin.
het is veel groener daar dan je verwacht. nog even genieten en goede terugreis,
groet Trix

Carine zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Carine zei

Hey Kevin, Michelle en Marja!
Lekker aan het bijkomen van de reis?
Leuke Blog! Ik moet nog even de tijd nemen alles rustig te lezen.

Ik heb een slideshow gemaakt in Kazoa. Helaas bleek dat je voor tekst en extra's moest bijbetalen, dus zonder tekst de link:

http://www.kizoa.com/slideshow/d999522k8654354o1/mexico-2010-

Vanaf de resort hebben we nog een excursie gedaan naar de walvishaaien. Helaas was de zee erg ruw en is bijna iedereen zeeziek geworden. Arjen had er heel erg last van (vandaar de vermoeide blik op een van de laatste foto's) Uiteindelijk de haaien gezien, dat was erg gaaf. We hebben toen nog heel even op het rif gesnorkeld, Arjen zag een Morene aal, ik heb twee baracuda's gezien (ze bleven naar me terugstaren dus ben maar weg geflipperd :))
Geniet van jullie laatste dagen!
Hasta Luego amigos.

XX Carine en Arjen